21 aprilie 2010

MONACO

MONACO

Principatul Monaco
, cunoscut cu numele de Munegu în dialectul local, este a doua cea mai mică ţară din lume, situată între Marea Mediterana şi Franta, pe Rivera franceză sau Coasta de Azur. Constând mai ales din vechiul oraş Monaco şi zonele construite ulterior, este şi cea mai dens populată ţară din lume.

Geografie
Principatul Monaco este al doilea stat independent ca mărime din lume, după Vatican. Este localizat pe coasta mediteraneană, la 18 km est de Nisa, aproape de frontiera cu Italia. Principatul este înconjurat pe trei laturi de regiunea franceza Provence-Alpes-Côte d'Azur, iar relieful său constă într-o plajă lungă şi dealuri abrupte care se înalţă până la 63m peste nivelul mării. Monaco este cunoscut pentru peisajul natural şi clima însorită. Temperatura minimă medie este în ianuarie de 8 °C, iar în iulie 26 °C.

Relief
Este situat la 14 km de oraşul francez Nisa, pe Coasta de Azur. Este o prelungire a Alpilor Maritimi, cu altitudinea maximă de 162 m.


Divizi Administrative
Monaco este împărţit în patru zone: Monaco-Ville, oraşul vechi ce este amplasat pe un teren stâncos ce se extinde în Marea Mediterană; La Condamine, partea nord-vestică care include şi zona portului este subdivizată în trei regiuni: Moneghetti – zona portului, Les Revoires – cuprinzând Grădinile exotice, La Colle – la graniţa vestică; Monte Carlo, cuprinzând zona turistică şi cazinoul aflate în centru, Larvotto – plaja din estul principatului, Saint Roman şi Tenao în nord-est, Saint Michel – zona rezidenţială ; şi Fontvieille, o zonă nou construită.


Economie
Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul; în fiecare an mulţi turişti sunt atraşi de clima plăcută şi de cazinoul său. În 2001 un nou mare proiect a dus la extinderea portului folosit de navele de croazieră, dar şi de ambarcaţiunile private. Principatul a reuşit să creeze afaceri prospere în domenii ce sunt prietenoase mediului, precum cosmetica naturistă. Fiind un lider mondial în lux şi bani, Monaco este una din cele mai scumpe locaţii de pe Pământ. Principatul este cunoscut şi ca un rai al taxelor şi mulţi dintre rezidenţii săi sunt milionari ai altor ţări. Luxul şi frumuseţea sunt asociate cu Monaco precum şi boutiqurile sale ce poartă nume celebre (Chanel, Prada, Armani, etc.), restaurante luxoase şi familia regală, în special de la căsătoria dintre Prinţul Rainier cu Grace Kelly, mai târziu Prinţesa Grace de Monaco. Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco reţine taxe în diferite sectoare precum tutunul sau serviciile poştale. Reţeaua telefonică, Monaco Telecom, impune un monopol pe piaţă şi este deţinută în proporţie de 49% de Cable and Wireless, 45% de stat şi aduce şi ea un mare profit statului. Standardele de viaţă sunt ridicate, în mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole franţuzeşti. Lipsa impozitelor pentru persoanele fizice a dus la un număr considerabil de “refugiaţi ai impozitelor” veniţi din Europa, care îşi câştigă majoritatea banilor din afara Principatului; celebrităţi precum piloţii de Formula1 atrag cea mai mare atenţie însă aici se află şi numeroşi oameni de afaceri. Monaco nu este membru al Uniunii Europene însă este strâns legat de aceasta prin acorduri cu Franţa, aşadar moneda a devenit cea din Franţa, Euro. Până în 2002 Monaco îşi bătea propriile monede, francii monegaşti. Principalele exporturi ale Principatului sunt chimicale, farmaceutice, produse de înfrumuseţare, ceramică, textile, mase plastice, instrumente medicinale şi obiecte din metal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu