21 ianuarie 2010

MENTA

MENTA

Denumire populara: menta

Denumire stiintifica: Mentha piperita, Mentha spicata

Origine: Europa
Factorul curativ: frunzele
Afectiuni pentru care se recomanda: infectii gastointestinale, balonari abdominale, diaree, voma, greturi, nervozitate, dischinezii biliare cu hipertonie, reumatism, urticare.


LEGENDA MENTEI


Cunoscuta probabil cu mult inaintea celor care i-au “descoperit” legenda, menta isi are originile legendare in mitologia greaca.Mentha era o frumoasa nimfa de care zeul infernului (intunericului) s-a indragostit nebuneste. Sotia sa, zeita Persephona, geloasa fiind pe frumoasa nimfa, a urmarit-o pe nefericita fata si a ingropat-o. Impresionat de suferinta nimfei, Pluton a transformat-o intr-o planta frumos mirositoare ce avea sa impresioneze simturile multor oameni si sa aline suferintele multor bolnavi.


PREZENTARE GENERALA

Denumirea uzuala: Menta (lat. Mentha piperata), denumiri alternative: izma, camfor, iarba neagra, izma buna, izma de leac, minta, minta de gradina.
Scurta descriere:
Menta este o planta perena de cultura cu miros aromat caracteristic, inalta de 50-120 cm, puternic ramificata chiar de la baza, tulpina in 4 muchii evidente, cu frunze opuse, ovale, flori violacee asimetrice, cu 4 petale, grupate intr-o inflorescenta ca un spic.
Calitati curative si actiune farmaceutice
Ulei volatil cu mentol, tanin, flavonoide, polifenoli, principii amare. Stimulent general al functiei digestive, antiseptic intenstinal, antidiareic, antispasmodic, antivomitiv, carminativ, coleretic-colagog, nervin, diuretic si antilitiazic, antitusiv.





RECOMANDARI:

- pasta din frunze de menta impotriva problemelor digestive (indigestie, flatulenta, greata, diaree), acneei
Se ia o lingurita din aceasta pasta de doua ori pe zi, inaintea meselor sau in timpul lor. (Cosuri si acnee:) se pune putina pasta de menta (obtinuta din frunze zdrobite) pe zona afectata sau se aplica frunze proaspete pe cosuri si se lasa peste noapte.
- pudra din frunze de menta impotriva gretei, pentru curatarea dintilor si a gurii.
(Greata:) se tine sub limba o jumatate de lingurita de pulbere de menta, timp de 15 minute, apoi se inghite.
- macerat din frunze de menta impotriva diareei Se consuma trei cani pe zi.
- ceai din frunze de menta impotriva diareei Se bea ceai de menta sau lapte cald cu menta.
Se fierbe o lingurita de menta uscata si jumatate de lingurita de nucsoara intr-o cana de apa. Ceaiul se bea caldut.
- suc din frunze de menta impotriva respiratiei mirositoare
Se consuma de trei ori pe zi sau se face gargara. - pentru consum impotriva respiratiei rau mirositoare
Se mesteca frunze de menta proaspete. Se mesteca un sfert de lingurita de seminte de menta, apoi se inghit cu apa.


LONDRA

LONDRA

Londra este capitala Angliei şi a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural şi artistic al Regatului Unit, şi unul din cele mai importante oraşe ale lumii.


Londra este una dintre capitalele istorice ce abunda in obiective turistice. Londra merita vizitata in orice perioada a anului deoarece este un oras plin de istorie si de obiective turistice. Mai jos va prezentam o serie de obiective turistice din Londra pe care le-am considerat mai importante, dar pe langa acestea exista multe altele ce merita vazute si explorate.


PARLAMENTUL

Casele Parlamentului – Parlamentul este o cladire impunatoare de pe malul Tamisei si un obiectiv turistic important in Londra cunoscut si sub numele de Palatul Westminster. Cladirea este situata pe locul in care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original in prima jumatate a secolului al XI-lea. In 1547 rezistenta monarhista s-a mutat la Palatul Whitehall, dar Lorzii au continuat sa se intalneasca la Westminster, in timp ce Camera Comunelor se reunea la Capela Sf. Stefan.


PODUL LONDREI

Acum mai bine de 100 de ani, in epoca Victoriana a fost construit acest pod care a devenit unul dintre cele mai importante si cunoscute obiective turistice din Londra. Pasaje pietonale au fost facut pentru a permite oamenilor sa traverseze Tamisa in timp ce podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari sa treaca. Astazi, pasajele pietonale servesc drept galerii de unde poate fi admirata panorama peste Tamisa; una dintre cele mai incantatoare privelisti ale Londrei, un oras al carui colorit este intr-o permanenta schimbare.


BIG BEN

Big Ben este unul dintre cele mai important e obiective turistice in Londra, devenind aproape o emblema a capitalei britanice. Big Ben arata de-a dreptul incantator noaptea cand fatada si cesurile de pe fiecare fata sunt iluminate. Atunci cand Parlamentul se afla in sesiune o lumina straluceste peste fatada ceasului. Cadranele ce asului au o suprafata de peste doi metri patrati, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul urias care este reglat de un sac de monezi si este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar. Numele de Big Ben nu se refera de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel dupa primul comisionar ce a lucrat la constructie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster si a fost daruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de catre William al- III- lea.


PALATUL BUCKINGHAM

Palatul Buckingham (Buckingham Palace) este resedinta oficiala din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a fost deschis pentru prima pentru publicul larg in anul 1993. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace. Sala Mare a Palatului este locul in care se afla vechea sala de primire la Palatul Buckingham. Aceasta sala este dominata de scarile impozante si de balustrada din bronz cu ornamente florale.In Camera Garzilor pot fi admirate tapiteriile si ornamentele de pe pereti. Matasea colorata in nuante foarte vii de pe peretii camerei desenelor verzi completeaza perfect frumusetea tavanului sculptat. Acesta este locul in care se afla salonul Reginei Charlotte. Culorile din Camera Trounului sunt dominate de un splendid rosu aprins si auriu. Aici puteti vedea scaunele folosite la incoronarea Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a in anul 1953. Camera de Bal are aproape 40 de metri lungime si a fost inaugurata in timpul domniei Reginei Victoria, in anul 1856 pentru a celebra sfarsitul razboiului din Crimeea.


PARCUL HYDE

Unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice ale Londrei, Hyde Park acopera o suprafata de 142 de hectare. In Hyde Park exista cate ceva pentru fiecare turist sau londonez. Cu peste 4000 de copaci, un lac, o pajiste, facilitati de echitatie si multe altele este foarte usor sa uiti ca te afli in mijlocul unui oras atat de agitat pecum Londra. Atunci cand Regele Henric al VIII-lea si ceilalti oameni de la curtea isi manau caii in Hyde Park in anul 1536, in urmarirea unei caprioare sau a unui porc mistret, ar fi fost foarte greu de imaginat ca ani mai tarziu nobila arta a tai chi-ului va fi practicata in mod pajnic printre copaci, in fiecare dimineata, sau ca regretatul tenor Pavarotti se va auzi precum un ecou in intreg parcul, aplaudat fiind de mase de oameni in delir. In Hyde Park exista restaurante si cafenele care ofera o gama foarte variata de produse de la inghetate si sandwich-uri pana la mese sofisticate din trei feluri. Un fost post de observare al politiei numit "The Lookout" este astazi folosit ca centru educational pentru copiii care invata despre natura si animale salbatice.


SANDYBELL EPISODUL 5

- SANDYBELL -

EPISODUL 5 PARTEA 1

IL PRINCIPE DEL GIARDINO




EPISODUL 5 PARTEA 2