18 februarie 2010

BUCURESTI


Bucureşti este capitala României şi, în acelaşi timp, cel mai mare oraş, centru industrial şi comercial al ţării. Populaţia de 1.944.367 de locuitori face ca Bucureştiul să fie al şaselea oraş ca populaţie din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureştiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiştii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăşi patru milioane. La acestea se adaugă faptul că localităţile din preajma oraşului, care vor face parte din viitoarea Zonă Metropolitană, însumează populaţie de aproximativ 430.000 de locuitori.

Prima menţiune a localităţii apare în 1459. În 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale şi mass-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă şi elita bucureşteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are acelaşi nivel administrativ ca şi un judeţ şi este împărţită în şase sectoare.

Bucureştiul se află în sud-estul ţării, între Ploieşti la nord şi Giurgiu la sud. Oraşul se află în Câmpia Vlăsiei, care face parte din Câmpia Română. La est se află Bărăganul, în partea de vest Câmpia Găvanu Burdea, iar la sud este delimitat de Câmpia Burnazului.

Bucureştiul se află situat pe malurile râului mboviţa, ce se varsă în Argeş, afluent al Dunării. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul oraşului, precum Lacul Herăstrău, Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina. Şi în centrul oraşului există un lac, în Parcul Cişmigiu. Acest lac, fostă baltă în vechiul oraş medieval, este înconjurat de Grădina Cişmigiu, inaugurată în 1847 după planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer. Pe lângă Cişmigiu în Bucureşti mai există şi alte parcuri mari: Parcul Herăstrău (cu Muzeul Satului) şi Grădina Botanică (cea mai mare din România şi care cuprinde peste 10.000 de specii de plante inclusiv exotice), Parcul Tineretului, Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut şi ca Parcul Titan sau Parcul IOR), precum şi multe parcuri mai mici şi spaţii verzi amenajate de primăriile de sector. De remarcat este prezenţa nenumăraţilor maidanezi în parcurile şi pe străzile capitalei.

Clima în capitală este specifică României, respectiv temperat-continentală. Sunt specifice patru anotimpuri, iarnă, primăvară, vară şi toamnă. Iernile în Bucureşti sunt destul de blânde cu puţine zăpezi şi temperaturi relativ ridicate, în timp ce în ultimii ani verile sunt foarte calde, chiar caniculare (cu temperaturi foarte ridicate de pâna la 45 de grade la umbră) şi cu puţine precipitaţii. Aceasta face ca diferenţele de temperatură iarnă - vară să fie de pâna la 60 de grade.

În Bucureşti îşi au sediul Parlamentul (Palatul Parlamentului sau Casa Poporului), Guvernul şi Preşedinţia României. De asemenea, îşi au sediul numeroase instituţii de cultură, precum sunt: Academia Română (fondată în 1866), peste 60 de institute de cercetare, Universitatea, Institutul Politehnic, Institutul de Medicină, alte numeroase institute de învăţământ superior, mari biblioteci (Biblioteca Academiei, fondată în 1867, circa 8 milioane volume; Biblioteca Naţională, fondată în 1955, 7 milioane volume; Biblioteca Centrală Universitară, fondată în 1896, 2 milioane volume, incendiată în timpul Revoluţiei din 1989).


Parcurile mai importante din oraş sunt Parcul Herăstrău (187 ha), Parcul Cişmigiu (13 ha), in augurat în anul 1860, Parcul Tineretului (200 ha) şi Parcul Carol (36 ha), inugurat în 1906.

ECHINACEEA




Echinaceea este o planta foarte populara in lume. Prima data a fost folosita in SUA de americanii nativi care traiau in Marile Campii. Ei foloseau planta ca sa vindece ranile inclusiv muscaturile de sarpe. Radacina plantei a fost folosita pentru tratarea durerilor de dinti, de gat si alte iritatii ale gurii.

Colonistii americani au invatat despre proprietatile echinaceei de la americanii nativi, planta fiind introdusa in Europa mai tarziu.

Este folosita toata planta incluzand frunzele, radacinile si florile rosii. Echinaceea a fost cercetata si multe studii au fost facute pentru testarea proprietatilor curative ale acestei plante.
Astazi echinaceea este cunoscuta in toata lumea pentru proprietatile ei vindecatoare a infectiilor. Multe din proprietatile vindecatoare ale echinaceei au fost deja testate de oamenii de stiinta si de comunitatea medicala.

Numeroase studii au aratat ca echinaceea este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Acesta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea enzimelor cunoscute sub numele de hyaluronidase. Aceasta enzima distruge bariera naturala intre tesuturile sanatoase si tesuturile infectate. Fara interferenta enzimelor organismul este capabil sa se apere singur impotriva virusilor.
Echinaceea mai ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea ficatului, glandelor limfatice si a membranelor mucoaselor.

Echinacea este valoroasa in sustinerea sistemului imunitar la pacientii de cancer, dupa chimioterapie.
Cercetatorii spun ca extractul de echinacea este folositor in incetinirea cresterii tumorilor si distrugerea virusilor ca herpes si cativa virusi ai gripei. Extractele de radacina pot sa aline sau sa reduca simptomele gripei si a altor infectii respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriologice, virale si micologice.
Echinaceea a fost folosita si in bolile de piele ca eczeme si psoriasis. Planta este combinata uneori cu agenti antimicologici si se foloseste pentru tratarea candidozei.
In trecut echinaceea a fost folosita la tratarea febrei tifoide, difterie, sifilis si cangrene. Combinata cu smirna se utilizeaza pentru reducerea febrei.

Beneficiile echinaceei:

- intareste sistemul imunitar
- accelereaza vindecarea
- lupta contra bacteriilor infectiilor
- lupta impotriva infectiilor virale
- lupta impotriva infectiilor micologice
- ajuta la vindecarea arsurilor
- alina intepaturile de insecte (incluzand cele otravitoare)
- ajuta in tratarea infectiilor sinusului
- ajuta in tratarea infectiilor rinichilor
- ajuta la probleme cu vezica urinara
- reduce gripa si simptomele ei
- ajuta la vindecarea basicilor
- poate sa reduca inflamarea
- ajuta in cazuri de peritonita
- folosita ca gargara poate sa domoleasca durerile de gat

Produse naturiste pe baza de echinaceea:

- tinctura de echinaceea
Indicatii: Imunostimulent puternic, antibacterian, antiviral, diaforetic, depurativ, analgezic usor.
Extern: antiseptic, stimulent al imunitatii locale, cicatrizant.

- ceai de echinaceea
Este utilizat in alimentatie cu evidenta actiune imuno-stimulatoare si adjuvant in afectiunile acute si conice ale aparatului respirator, ca antiinflamator si cicatrizant.



- capsule cu pulbere de echinaceea
Indicatii: Se recomanda in diverse stari cu imunitate scazuta, stres, oboseala, raceli, hepatite, infectii (renale, urinare, ale gatului); profilactive in perioade de crestere a virusului de epidemii gripale, herpes.

- capsule cu ulei de echinaceea
Indicatii: Produsul se recomanda pentru stimularea organismului atunci cand imunitatea este scazuta.

- capsule cu echinaceea & zinc
Indicatii: Duce la instalarea unor foarte bune efecte de prevenire si combatere a infectiilor gripale, intervine pozitiv in afectiuni caracterizate de scaderea imunitatii organismului.

- capsule cu echinaceea si maces
Indicatii: Produsul se recomanda in prevenirea infectiilor virale si microbiene, indeosebi la persoanele cu imunitate scazuta.

Mermaid Melody - Dolce Melodia