24 ianuarie 2010

SANDYBELL EPISODUL 8

- SANDYBELL -

EPISODUL 8 PARTEA 1

LA FESTA DI COMPLEANNO




EPISODUL 8 PARTEA 2




ATENA

ATENA

Atena este capitala Greciei. Atena a cunoscut o evoluţie glorioasă, mai ales în Gecia Antica, fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului şi guvernată până în jurul anului 1000 î.C. de regi ionieni.
Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care simbolizează în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Ares au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul.




CLIMA

Clima din Atena este una specific Mediteraneeana, uscată. Are o umiditate scăzută pe tot parcursul anului. Precipitaţile sunt în special din luna Octombrie şi până în luna Aprilie. Primavara şi toamna sunt considerate anotimpurile ideale pentru activităţile exterioare.



ACROPOLE-„STÂNCA SACRĂ A ATENEI”


Dealul Acropole este o imensă rocă de calcar, ce sa ridică la 156 m deasupra oraşului. Săpăturile arheologice efectuate relevă faptul ca această stâncă a fost locuită încă din epoca neolitică, cu 6 000 de ani în urmă. În perioada arhaică 650-480 Î.C. s-a instaurat în acest loc cultul zeiţei Atena. În timpul perioadei clasice s-au ridicat 3 temple importante: Parthenon, Erechtheion şi Templul lui Nike.




ERECHTION

Erechtion este un templul construit în stil ionic, dedicat venerării celor 2 zeităţi pincipale ale Aticii: Atena şi Posseidon. Se distinge prin măreţia cariatidelor, statui ce ţin pe capetele lor acoperişul templului. Aici, după grecii vechi, Atena şi Poseidon şi-au disputat supremaţia asupra oraşului Atena. Zeiţa Atena a învins, făcând să răsară din pământ un măslin.




PARTHEONUL

Este un templul din marmură albă, construit în stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din feţele mici şi 17 pe cele două mari, ridicat în cinstea zeiţei Atena, pe ruinele a 2 temple anterioare. Construcţia a durat 15 ani (447-432 Î.H.). De-a lungul timpului şi-a păstrat caracterul de lăcaş de cult, fiind transformat pe rând în biserică bizantină, latină şi apoi moschee musulmană.



TEATRUL LUI DIONYSOS


Teatrul este situat la poalele versantului sudic al Acropolei, lângă „sanctuarul lui Dionysos”. Este constituit din 78 de rânduri care pot primi 20 000 de spectatori. Rândul întâi are 67 de scaune din marmură destinate înalţilor demnitari (preoţi, magistraţi, notabilităţi, etc.).Este locul unde au fost jucat pentru prima dată tragediile şi comediile marilor autori dramatici ai antichităţii dar şi locul pentru luptele cu gladiatori.