25 ianuarie 2010

O PIESA DE NOAPTE BUNA

O PIESA DE NOAPTE BUNA

VIENA

VIENA

Viena este capitala Austriei. Oraşul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena, şi este traversată de Dunare. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia totală a Austriei, al zecelea oraş ca mărime din cadrul Uniunii Europene.
Oraşul a fost secole de-a rândul capitală imperială şi reşedinţă a familiei regale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale şi politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraş pe plan mondial, cu o populaţie pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depăşită doar de Londra, New York şi Paris. La sfârşitul primului razboi mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populaţia sa. La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al orasului Viena precum şi castelul Schonbrunn, mărturii vii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.
CLIMA

Clima Vienei este temperat continentală cu influenţe oceanice dinspre vest. Precipitaţiile sunt în Viena relativ mici în comparaţie cu celelalte regiuni ale Austriei, perioadele de secetă fiind lungi. Iernile sunt însă blânde faţă de restul ţării. Temperatura medie se ridică la 11,4º C în centrul Vienei, coborând la 10,2º C spre periferie. Precipitaţiile sunt în medie de 600 mm, vienezii bucurându-se de numai 60 de zile de vară, faţă de cele 70 de zile de iarnă pe an. În Viena se află Institutul Central de Meteorologie şi Geodinamică


OBICTIVE TURISTICE

Galeriile Belvedere

Printul Eugene de Savoy (1663 - 1736), cea mai sclipitoare minte in materie de strategie militara din epoca, l-a insarcinat pe Johann Lukas von Galeriile Belvedere VienaHildebrandt sa conceapa si sa construisca palatul si gradina Belvedere ca locuinta de vara in afara zidurilor orasului.
Palatul, una dintre cele mai remarcabile constructii baroce din lume, consta in doua palate (Belvedere Superior si Belvedere Inferior). Majoritatea incaperilor au fost adaptate pentru a gazdui Galeria Austriaca.
In Belvedere Superior, Galeria Austriaca a secolelor 19 si 20 expune o minunata colectie de arta austrica si internationala. Punctul forte este "Viena la 1900 si arta clasicismului modern" avand cea mai mare colectie de picturi semnate Klimt (inclusiv vinovatele lucrari Sarutul si Judith) precum si lucrari de Egon Schiele. Galeria expune de asemenea si lucrari importante ale impresionistilor francezi. Cele mai importante picturi ale apocii vieneze Biedermeier (cu lucrari de Waldmüller, Amerling, and Fendi) si panze importante ale pictorilor Romako, Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Lehmden, Hundertwasser si multi altii.

Belvedere Inferior - Muzeu de arta mediaevala si baroca
Muzeul baroc expune cele mai mari coletii de lucrari semnate Maulbertsch, Messerschmidt si Donner. Printre ele se afla si statuile originale ale fantanii Donner din Neuer Markt. Muzeul de Arta Medievala Austriaca, aflat in Orangerie, expune sculpura in lemn romanesc si gotica, printre ele se gasesc lucrari de Pacher si Frueauf.

Muzica de fanfara (regimentala) Hoch und Deutschmeister


Muzica de fanfara regimentala - VienaCa pe vremea imperiului, Hoch und Deutschmeister imbracati in traditionalele uniforme albastre isi vor croi drum de la Graben catre Curte Interioara a palatului Hofburg in fiecare Sambata din Aprilie si pana in Octombrie incantand auditoriul cu muzica de Franz Lehár, Robert Stolz and Johann Strauss. In fiecare Sambata la 11 dimineata Hoch und Deutschmeister vor interpreta in zona Graben and Kohlmarkt in centrul istoric iar apoi vor marsalui pe muzica pana la poarta Sf. Mihail in Curtea Interioara a palatului Hofburg.Apoi urmeaza un recital de 40 de minute cu lucrari de Strausses, Franz Lehár, Carl Michael Ziehrer si Robert Stolz dupa care, in jurul pranzului se intorc la Graben. Istoria ansamblului de 35 de muzicieni (cu varste intre 19 si 82 de ani) incepe in anul 1741. Pentru cunoscatori este interesant de stiut ca instrumentele folosite (cu valori intre 3000 si 4000 de Euro) sunt confectionate manual si sunt acordate cu un semiton mai sus decat ar fi normal, adica pot fi auziti de departe.

Palatul Imperial - Hofburg


Palatul imperial Hofburg - Viena Timp de mai bine de sapte secole, marele imperiu Habsburg a fost condus din incinta Palatului Imperial.
Astazi, capela imperiala in stil gotic, in care concerteaza corul tinerilor vienezi (Vienna Boys' Choir) in timpul slujbei de Duminica, este o ramasita a Palatului Imperial din Evul Mediu.
Chiar in centrul orasului vechi poti admira splendoarea si grandoarea vietii de zi cu zi a familiei monarhiei de Habsburg, atunci cand vizitezi apartamentele si camerele private.
Numeroasele muzee si colectii reprezinta pasiunea familiei imperiale pentru arta. Palatul Imperial, care pana in 1918 era locuit de catre familia imperiala, a fost construit in secolul XIII si extins, devenind o minunata rezidenta in concordanta cu evolutia familiei de Habsburg din punct de vedere al puterii si influentei.Astazi, palatul gazduieste biroul Presedintelui Austriei, un centru al congreselor si numeroase colectii de arta.

Scoala Spaniola de Calarie


Scoala spaniola de calarie din VienaScoala spaniola de calarie din Viena si faimosul sau balet Lipitan pot fi admirate "pe viu" in ambianta baroca a Palatului Imperial, de la piruete la capriolete. Este unica institutie din lume in care s-au pastrat deprinderile clasice ecvestre (scoala de lux) si sunt inca practicate in stilul original.
Anii de antrenament au transformat jokeul si calul intr-un tot inseparabil.
Publicul traieste o experienta de neuitat privind precizia miscarilor cailor lipitani in perfecta armonie cu muzica. In timpul galei de calarie, vizitatorii admira prezentarea unica a cailor lipitani in cadrul celui mai frumos salon de calarie din lume, decorat impresionant de catre arhitectul baroc Joseph Emanuel Fisher intre anii 1729 si 1735.
A fost construit initial pentru a oferi lectii de calarie tinerilor aristocrati. Lectiile matinale de calarie introduc intr-o maniera placuta programul de antrenament al Armasarilor Albi. Tururile cu ghid includ si vizite la grajdurile cailor. Mai multe detalii despre armasarii dansatori, datele si orele demonstratiilor se pot gasi la Muzeul Lipitan.Bilete se pot obtine de la adresa www.srs.at. La cafeneaua Sacher a scolii va puteti delecta cu faimosul tort Sacher.

Mausoleul Imperial

Mauseleul imperial - ViennaMausoleul Imperial funerar este situat sub Biserica Capuchin, construita in 1622-1632.
Fatada a fost restaurata in 1935-1936 conform ilustratiilor vechi.
Cu o singura exceptie, doar membri dinastiei conducatoare de Habsburg au fost inmormantati aici incepand din 1633.
Cripta dubla a Mariei Theresa si a sotului ei Imparatul Francisc I, sculptata de catre B.F. Moll, denota un sprit artistic deosebit, in contrast cu simplitatea cavoului fiului lor Joseph II.
In 1916 Imparatul Francisc Joseph a fost ultimul imparat inmormantat aici.In 1989 a avut loc o slujba funerara solemna pentru Imparateasa Zita, vaduva Imparatului Charles I, care a domnit intre 1916-1918. Pana astazi calugarii Capuchin sunt gardienii si cei care ingrijesc criptele. Conform traditiei, din 1654 pana in 1878, inimile Habsburgilor au fost inmormantate in Biserica calugarilor Augustinieni.

Roata Uriasa


Roata uriasa din VienaDaca doriti sa vizitati emblema Vienei pe urmele nemuritorului film "The Third Man" sau doar sa va delectati cu privelistea asupra orasului de la 200 de picioare inaltime, un lucru este sigur, numai daca va urcati in Roata uriasa sunteti cu adevarat in Viena. Este unul dintre cele mai vizitate puncte de atractie ale Vienei, deschis tot timpul anului.
A fost construita in 1896-1897 de catre inginerul englez Walter Basset si era unica in lume in acea vreme.
Rotile uriase erau foarte populare la sfarsitul secolului XIX si Basset a construit unele similare in Chicago, London, Blackpool, and Paris.
Astazi, Reisenrad ofera o lume a aventurii: la intrare , "Panorama" spune povestea acestei roti monumentale si a Vienei cu instalatii cu aer nostalgic trecand pe langa tine in in imense roti de automobil. In magazinul Reisenrad puteti cumpara portelanuri si cristaluri vieneze, machete ale Rotii uriase si textile de calitate. O cafenea-restaurant va imbie cu delicatese culinare intr-o atmosfera confortabila inconjurati de specialitati vieneze.

The Ring

The ring - VienaHoinariti pe splendidul bulevard al Vienei si admirati-l ca pe o fereastra catre vechea monarhie de Habsburg.
In 1857 zidul orasului si bastioanele sale au fost distruse si in anii ce au urmat a fost creat bulevardul circular Ring care inconjoara orasul.
El este traversat de cladiri guvernamentale si rezidentiale, piete spatioase si parcuri, monumente si cafenele elegante.
Faceti o excursie in jurul orasului vechi cu autobuzele nr. 1 si 2 (Ring-Linien) si admirati cladirea postei Otto Wagner, Muzeul artelor aplicate, Parcul orasului, Opera de stat din Viena, Palatul Imperial, Muzeul artelor si istoriei naturale, Parlamentul, Teatrul Burg, Universitatea si cladirea Bursei.

Palatul Schönbrunn

Schonbrunn, rezidenta de vara a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa.
Imparatul Franz Joseph, care s-a casatorit cu incantatoarea imparateasa Sisi, s-a nascut aici in 1830.
Monarhul si-a petrecut ultimii ani din viata in acest palat, cara a devenit proprietatea Republicii Austria dupa 2 ani de la moartea sa.
Astazi palatul este parte a patrimoniului cultural Unesco datorita importantei lui istorice, arhitecturii si mobilierului unicat.

Pe urmele Habsburgilor

Pe urmele hasburgilorEste ca o plimbare printr-un aparatment minunat: de secole, Habsburgii au mentinut rezidenta lor principala in inima Vienei.Acest centru al puterii a servit nu numai ca domiciliul al familiei imperiale, ci a gazduit si Trezoreria, grajdurile cailor lipitani, apartamentele imperiale si mausoleul funerar imperial.
Punctul de start al plimbarii noastre este Catedrala Sfantul Stefan in centrul orasului vechi.Fundatia a fost turnata in secolul XII, dar forma finala a fost realizata in perioada gotica.
Din piata catedralei ajungem pe strada Karntner si apoi pe Marco-d'Aviano Gasse care se termina in Piata Noua (Neuer Markt).

Catedrala Sfantul Stefan

Cel mai reprezentativ edificiu gotic al Austriei, gazduieste comori ale artelor, care pot fi vazute doar in cadru unui tur organizat:cavoul din marmura rosie al Imparatului Frederick III, sculptat intre 1467-1513 de catre Niclas Gehaert van Leyden; amvonul, o lucrare a lui Anton Pilgram (1514-1515) - care a asezat sub el propriul portret in relief, ca semnatura; o parte in Altarul Neustadt al Vienei, mormantul printului de Savoy din 1754. Urcati cele 343 de terpte ale turnului catedralei si delectati-va cu o priveliste minunata!



SANDYBELL EPISODUL 9

- SANDYBELL -

EPISODUL 9 PARTEA 1

UNA BRUTTA NOTIZIA



EPISODUL 9 PARTEA 2


COADA SORICELULUI

Coada Soricelului
Achillea millefolium L.(Fam.Compositae)


Coada Soricelului mai este cunoscuta si sub denumirile de: alunele, sorocina.

Produsul de planta folosit. In scopuri medicinale se folosesc partile aeriene si florile.

Actiune si putere de vindecare la centrii energetici si canalele de energie: - Partile aeriene au efect de vindecare foarte bun pentru centrul energetic nabhi(s) si efect benefic pentru partea centrala si dreapta al aceluiasi centru precum si pentru anahat(s), canalul energetic stang si super-ego.

Pentru tratament, partile aeriene se vor utiliza sub forma de ceai infuzie in cantitate de 2 linguri de planta la 500 ml. de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile.

Zone de crestere. Coada Soricelului se intalneste din zona de ses pana in cea montana, prin fanete, poieni, margini de paduri.

Ea ajuta in afectiunile maduvei osoare, in care orice alt medicament clacheaza si chiar in osteoporoza, daca se fac cure de ceai de coada-soricelului, bai si frectii cu tinctura de coada-soricelului. Aceasta planta medicinala este un mijloc hemostatic bun in oprirea hemoragiilor pulmonare si poate vindeca, impreuna cu radacina de obligeana, cancerul pulmonar. Radacinile de obligeana sunt mestecate pe parcursul zilei, iar din ceaiul de coada-soricelului se bea dimineta se seara cate o ceasca, inghititura cu inghititura. Ceaiul este de un ajutor foarte rapid pentru hemoragiile stomacale, pentru hemoroizii care singereaza puternic, ca si pentru greutatile si arsurile la stomac. In raceli, dureri de spate sau reumatice trebuie baut ceai de coada-soricelului in cantitate mare si cit se poate de fierbinte. Ceaiul stimuleaza si activitatea renala regulata, inlatura inapetenta, balonarile si crampele stomacale, tulburarile hepatice, inflamatiile traiectului stomacal si intesitinal, stimuleaza activitatea intestinala si are astfel grija de scaunul sa fie regulat. Intrucit ajuta si in tulburari circlatorii si spasme vasculate, poate fi recomandat cu mult caldura in anghina pectorala. Mincarimile neplacute din vagin se indeparteaza prin efectuarea unor spalaturi si bai de sezut cu infuzie de coada-soricelului. Pentru tratamentul hemorizilor se poate prepara o alifie deosebit de buna din flori de coada-soricelului (a se vedea „Modul de folosire”).

Mod de folosire: -infuzie: Se opareste 1 lingurita (cu vraf) cu 1 litru de apa si se lasa putin in repaos. -tinctura: Florile de coada-soricelului culese in soare se introduc, fara a le indesa, intr-o sticla pina la git, se toarna desupra rachiu de secara sau fructe de 38-40%; se lasa sa stea 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. -alifie de coada-soricelului: Se infierbinta bine 90 de grame de unt nesarat sau de untura de porc, se adauga 15 grame de flori de coada-soricelului proaspete si taiate marunt si 15 grame de frunze de zmeura taiate fin, se lasa sa sfiriie scurt in grasime, se amesteca si se da tiagia deoparte. In ziua urmatoare se incalzeste totul usor, se stoarce printr-o bucata de tifon si se introduce in borcane uscate, pregatite dinainte. A se pastra la frigider! -bai de sezut: A se lasa 100 de grame de coada-soricelului (intreaga planta) peste noapte in apa rece, a se da a doua zi in colcot si a se adauga la apa rece (a se vedea si „Bai de sezut”).