19 februarie 2010

BERLIN

BERLIN


Oraşul Berlin este capitala Germaniei, fiind cel mai mare oraş al ţării cu aproximativ 3,4 milioane de locuitori şi acoperind o suprafaţă de aproximativ 892 km². Berlinul este un oraş-land (cu guvern de land propriu, numit "Senat"), aidoma unei insule/enclave aflată complet în interiorul landului federal Brandenburg. Este traversat de râurile Spree şi Havel.

Primarul Berlinului este în acelaşi timp şi prim-ministrul guvernului de land; de aceea poziţia sa se numeşte în germană Regierender Bürgermeister (primar guvernator).

La ora actuală primarul guvernator al Berlinului este Klaus Wowereit, din partea Partidului Social Democrat al Germaniei.

Berlinul a fost capitala Germaniei între 1871 şi 1945, şi a redevenit capitala acestei ţări în 1990, odată cu reunificarea Germaniei şi a aderării fostei Republici Democrate Germane (sau RDG, în germană: DDR ) la Republica Federală Germania (sau RFG).

Între 1945 şi 1990, drept consecinţă a celui de-al doilea război mondial şi a împărţirii sferelor de influenţă în Europa, oraşul Berlin a fost divizat în Berlinul de Vest şi Berlinul de Est. Berlinul de Vest, în germană Westberlin, a fost denumit similar în majoritatea limbilor, în timp ce Berlinul de Est a fost cel mai adesea numit doar Berlin, sau, mai pompos, Berlin, Hauptstadt der DDR , de către oficialii şi instituţiile oficiale ale Republicii Democrate Germane, dar mult mai simplu, doar Ostberlin - de către locuitorii vestului Germaniei şi de către alţi vorbitori nativi ai limbii germane.

Reunificarea de facto a Berlinului s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele părţi ale oraşului, atât a celora din est cât şi a celora din vest, în octombrie 1989, prin acţiunile de demolare a mult-urâtului zid al Berlinului. Reunificarea Germaniei s-a desăvârşit apoi şi din punct de vedere legal, politic, administrativ, monetar şi teritorial în diferite etape în decursul anului 1990, culminând cu 1 octombrie 1990, ziua semnării actului de reunificare a Germaniei numit Tratatul doi plus patru de către Cei Şase Semnatari, precum şi cu 3 octombrie 1990, noua zi naţională a Germaniei Reunite.

Unele palate şi parcurile din Berlin au fost înscrise în anul 1990, "Insula Muzeelor" în anul 1999, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

SANDYBELL EPISODUL 12


- SANDYBELL -

EPISODUL 12 PARTEA 1

IL SALVATAGGIO



EPISODUL 12 PARTEA 2